Middenrif

Wat is middenrifverlamming

Middenrif

Het middenrif (medische naam: diafragma) is de belangrijkste ademhalingsspier in het menselijk lichaam. Het is de spier die de buikholte van de borstholte scheidt. Ondanks dat het één grote spier is, spreken we toch van een linker- en een rechtermiddenrif, omdat beide zijden apart worden aangestuurd door een middenrifzenuw.

Een stoornis in de functie van het middenrif heeft belangrijke gevolgen voor de ademhaling. De meeste functiestoornissen zijn door een operatie te corrigeren, echter het stellen van de juiste diagnose en uitvoeren van de juiste behandeling vergt een grondige kennis van de structuur en functie van het middenrif.

Middenrif

Middenrifverlamming

Door een verlamming van het middenrif gaat deze omhoog, waardoor een of beide longen en soms ook het hart in de knel komen. Dat kan ernstige benauwdheidsklachten geven.

Een verlamming van het middenrif kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld als complicatie bij een andere operatie waarbij de zenuw naar het middenrif is beschadigd, maar bij bijna de helft van de patiënten is de oorzaak niet bekend.

Middenrif Centrum

Dr. Welvaart richtte in 2010 het toenmalige Diafragma Expertise Centrum op, van waaruit hij eerst patiënten met een verlamd middenrif in het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel behandelde, en daarna in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. In april 2022 werd het Middenrif Centrum als een zelfstandig centrum actief en is het losgekoppeld van het Meander Medisch Centrum.

Middenrif Centrum©

Voor behandeling van het verlamde middenrif