Middenrif

Behandeling

Dé operatie-indicatie voor dit type middenrifchirurgie is het behandelen van benauwdheid. Voor de operatie gaat u naar de voorbereidingskamer om daarna naar de operatiekamer te worden gebracht. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt ongeveer anderhalf uur.

Bij patiënten met een verlamd middenrif wordt het middenrif operatief naar beneden gebracht, zodat de tegenstrijdige bewegingen van het middenrif tijdens de ademhaling worden voorkomen. Zo merken patiënten vaak al de dag na de operatie duidelijke verbetering en mag je als alles goed gaat, na een of twee dagen na de operatie alweer naar huis. Hierna volgt een periode van revalideren eventueel met de hulp van een fysiotherapeut.

Rontgen hoogstand middenrif     Stand middenrif

Leefregeladviezen

Omdat de verlamming ook na de operatie blijft bestaan, krijgen patiënten na de operatie leefregeladviezen mee naar huis, om grote druk op het middenrif te voorkomen.

Dat betekent bijvoorbeeld niet hard persen, niet in het water springen, niet van glijbanen het water in, of zware dingen tillen. Bij dergelijke activiteiten wordt namelijk de keel afgesloten en wordt er hard geperst. Door zo’n grote druk onder het middenrif kunnen de hechtingen of het middenrif zelf uitscheuren.

Uiteraard worden alle adviezen tijdens het intakegesprek uitgebreid besproken.

Middenrif Centrum©

Voor behandeling van het verlamde middenrif